Placki z cukinii z lubczykiem

Lubię cukinie. Mają dla mnie smak lata. Gdy są w domu, lubię przygotować je grillowane (zima na patelni grillowej, latem na grillu ogrodowym).

Ten pomysł na obiad urodził się aby przypomnieć sobie- jak smakują jako składnik placuszków?… I czy dodany do nich lubczyk mocno zmienia smak placków?

Placuszki są bardzo smaczne, maja wyraźny smak cukinii i, gdy je jesz, masz wrażenie, że zdrowo się odżywiasz i nieomal czujesz, że posiłku już nie ma w Twoim brzuchu, choć dopiero go zjadłaś.

Lubczyk nie jest mocno wyczuwalny (Dodając go do sosu czy zupy otrzymujesz “efekt maggi”). Ponoć działa też w inny, określony sposób… Ciekawa jestem…;)

Składniki (na około 30 placuszków):

– 3 małe cukinie ( 3x ok. 250 gr)

– 3 czubate łyżki mąki (75 gr)

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej (25 gr)

– 1 łyżeczka soli

– 1/2 łyżeczki pieprzu

– 3 łodyżki lubczyku

– 2 jajka

– olej do smażenia

Sposób wykonania:

Cukinie myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach.

Do startej cukinii dodajemy jajka, mleko, sól, pieprz. Mieszamy.

Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.

Szatkujemy lubczyk, wrzucamy do masy i mieszamy dokładnie.

Smażymy cienkie placuszki po około 1 minucie z obu stron (nakładając po jednej płaskiej łyżce masy) na większym ogniu na patelni, na która wcześniej nalewamy olej cienką warstwą.

Serwujemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub bez (ja bardzo lubię bez niczego:)

Jedna odpowiedź do “Placki z cukinii z lubczykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.