Rabarbar kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Moja Babcia miała duże ogrodnictwo w Rumi, niedaleko Gdyni, gdzie rabarbar był jednym z rosnących w ogrodzie warzyw. Wiosną i latem spędzaliśmy tam (dzieciaki szczególnie) bardzo dużo czasu. Pamiętam, że gdy rabarbar był już dojrzały, każde z nas zrywało sobie po łodydze, obierało ze skóry i, maczając co chwile z cukrze, gryzło po kawałku to „kwasidło”. Och, to były pyszne czasy…
Przepis na ciasto za to wzięłam od mojej Mamy, która wykorzystuje go w ciągu roku niemal co tydzień (a nawet częściej), robiąc na jego bazie jabłecznik dla Taty (bo Tata bardzo go lubi;).
Latem, Mama kładzie na wierzch truskawki, wiśnie, maliny, lub jagody, w zależności od tego jakie owoce sezonowe są w danym czasie dostępne. Nie muszę mówić jak doskonale smakuje to ciasto w letni, ciepły dzień, podane do poobiedniej kawki na naszej rodzinnej działce nad jeziorem. (Mmm, wspaniale… szczególnie z wiśniami;)
Okazało się, że wersje rabarbarową Mama robiła i w ten weekend, zupełnie jak ja.
Ciasto polecam serdecznie. Jest ekstremalnie proste do wykonania. Składa się z niewielu składników ale uwaga, kolejność działania jest istotna.
Składniki:
– 4 jajka cale
– 1 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 2 szklanki maki
– 2 łyżeczki proszku do piecz
– 1/2 szklanki oleju
– 2 łodygo rabarbaru (ew. śliwki lub jabłka)
Sposób wykonania:
Do dużego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cały cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy aż w masie rozprowadzi się cukier a masa podwoi objętość.
*Miksowanie za każdym razem rozpoczynamy od wolnych obrotów, po chwili dopiero włączając silne.
Następnie dodajemy połowę porcji mąki, miksujemy/ mieszamy.
Dodajemy druga połowę maki i proszek do pieczenia, miksujemy masę do gładkości (każde miksowanie to ok.1-3 min).
Dodajemy olej, miksujemy.
Przelewamy masę do prostokątnej formy o wymiarach 24 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Obieramy ze skóry rabarbar i kroimy go na małe kawałki.
Cząstki rabarbaru rozrzucamy go równomiernie po powierzchni masy i posypujemy delikatnie cukrem.
Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 st C, bez termoobiegu, 50 min (*pamiętaj o teście suchego patyczka na końcu, choć… nie powinno być tu problemów z zakalcem:)
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem albo okraszamy polewą z cukru pudru i kapki gorącej przegotowanej wody. (* Uwaga, ciasto jest upieczone, pomimo tego, że nie jest bardzo przyrumienione od góry)
Smacznego 🙂
Ja także mam takie wspomnienia z dzieciństwa odnośnie rabarbaru iż zrywałam go z ogródka a potem do cukru i się zajadałam mrr aż przywołałaś mi wspomnienia tym przepisem 🙂 bardzo lubię rabarbar i przepis wykorzystam 🙂
Bardzo mi milo 🙂 Lubię wspominać miłe chwile a smaki i zapachy najlepiej je przywołują 🙂
Rabarbar wspomnienie z dzieciństwa 🙂
Cukier + rabarbar najlepsza przekąska 🙂
kolejny super przepis, wypróbowany 🙂
Mój ostatni post: Wolisz żyrandole nowoczesne czy klasyczne?
Szybko…;) choć muszę przyznać, ze ja od soboty zrobiłam to ciasto już 3 razy (na różne okazje;)
tak zachęcacie, że chętnie spróbuję
Mój ostatni post: Stylistyka retro i steampunk w filmach i literaturze
Zdecydowanie ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych. Najlepsze jest kruche z kruszonką i lukrem. Drożdżowe też nie jest złe, ale to jednak nie to samo:)
Super przepis i prosty. Muszę sobie go wydrukować bo już rabarbar już dorasta w ogródku.
Moje ulubione cisto z rabarbarem właśnie 🙂 Sezon u nas w domu na takie wypieki już rozpoczęty, więc jest czym się smakować. Tyle, że rabarbar już nie Babciny tylko kupny. Dorasta się ehh.
Znam to ciasto z prawie identycznym przepisem. Smakuje wyśmienicie. Polecam też truskawki w podobnej kompozycji.
To już wiem co dziś mam na deser! : )deweloperka.com.pl
Do tego ciasta na wierzch robię beze i jest wyśmienite 🙂
Wyprzedaż rękodzieł artystycznych w sklepie online!
Jadłam dzisiaj ciasto z rabarbarem i było przepyszne! Kocham ciasta z owocami <3 <3
O właśnie takiego prostego przepisu na ciacho rabarbarowe szukałam 🙂 Ale chyba pokuszę się o dodanie oprócz rabarbaru, jabłka.
Mnie rabarbar wystarcza, chyba wole gdy dodatek jest kwaskowaty bo ciasto jest baaardzo słodkie 🙂
Zrobiłam w weekend i poszło ciasto w 2 dni – pycha 🙂
Super 🙂
Zrobiłam je ostatnio na domowego grilla i powiem szczerze- nawet okruszki nie zostały 🙂 Fajny pomysł, ciasto nie „zamula” no i idealnie nadaje sie na lato.Dzieki za przepis!
Lubie się dzielić przepisami, ciesze się, że smakowało 🙂
Cisto jest przepyszne, polecam.
Zrobiłam w niedziele i do wieczora już nie było. 🙂
Zaraz idę kupić rabarbar i zabieram się za robienie ciasta.
Najlepszy na świecie smak dzieciństwa. Zrobiłam dzisaij właśnie przed chwilą. Właśnie stygnie ale już czuje, że będzie przepyszny.
Rabarbar i dzieciństwo – to nieuniknione i wspaniałe połączenie. Dziękuję za ten przepis, spróbuję w któryś weekend przenieść się do przeszłości 🙂
Aż żałuję, że nie ma już sezonu na rabarbar 😉 Przepis rzeczywiście wydaje się prosty, a zdjęcia mmm… aż chce się jeść! 🙂
Do ciasta można użyć dowolnych (najlepiej kwaskowatych) owoców. Smakowo powinno wyjść równie pyszne 🙂
To połączenie rabarbar + dzieciństwo chyba jest nieuniknione 😉
Uwielbiam to ciasto, moja mama zawsze jak przyjeżdżam w lecie 🙂
Z takim fotoprzewodnikiem upichcenie żadnej potrawy nie stanowi problemu.
Ciasto z rabarbarem? Wchodzę w to!
Zdjęcia bardzo pomagają w tworzeniu tego dzieła 🙂
Takie ciasto mogę jeść codziennie;) Fajnie się komponuje słodkie ciasto i kwaskowaty rabarbar. Zdjęcia piękne, takie puszyste ciasto apetyczne;)
Wynajem sal konferencyjnych Lublin: Sale Szkoleniowe Lublin
Świetny przepis, skusiłem się i upiekłem mimo, że kucharz ze mnie żaden. Wyszedł rewelacyjnie, a do mojej nowej niedzielnej kawy https://dobrakawaziarnista.wordpress.com/ pasował idealnie. Wielkie brawa dla Pani 🙂
Ostatnio natrafiłam na ten przepis i upiekłam to ciasto, mąż był bardzo zadowolony 🙂
Ale super przepis. Dzięki
Uwielbiam rabarbar, a ciacho z tego musi być pyszne!
Uwielbiam rabarbar w każdej postaci! Dzięki za przepis 🙂
Fajnie, że dałaś tyle zdjęć. Pozdrawiam.
Oj mi też rabarbar kojarzy się z dzieciństwem, uwielbiam go w każdej postaci. Na pewno wypróbuje Twój przepis.
Właśnie zrobiłam to ciasto z tego przepisu. Wyszło SUPER 🙂
Bardzo pyszny przepis, w sam raz na lato.
Super przepis. Uwielbiam takie ciasta. jednak szukam przepisu bez cukru, a przynajmniej z ksylitolem. Czy tradycyjny cukier w tym przepisie można zastąpić ksylitolem?
Można zastąpić ksylitolem, na tyle na ile słodko ma smakować:)
Dziękuję za przepis!