Prosty patent na bardzo chrupiącą musztardową panierkę i kruche filetowane udka z kurczaka

Chciałam się dziś podzielić z Wami moim doskonałym patentem na cudownie chrupiącą musztardową panierkę.

Kilka lat temu, gdy dowiedziałam się pierwszy raz o tym, że istnieje coś takiego jak dieta Dukana i miałam przyjemność ja na sobie wypróbować, dowiedziałam się od znajomej, że świetnie smakuje mięso z kurczaka, które uprzednio na 2 godziny (a nawet na noc) zamarynuje w musztardzie (musztarda jest dozwolona w tej diecie;) 

Przez jakiś czas marynowałam tak piersi z kurczaka, potem przyprawiałam dla pikantności kurkumą i chilli i smażyłam na patelni grillowej, żeby nie jeść zbyt kalorycznie (wiadomo, panierka z bułki tartej raczej dodaje nam ciałka niż ujmuje;)… do momentu, gdy mąż zaczął wspominać, że zjadłby panierowane kotlety zamiast (wciąż;) grillowanych.

Przyznam się, że za pierwszym razem z lenistwa nie użyłam do panierowania jajka tylko postanowiłam sprawdzić jak na musztardzie będzie trzymała się podczas smażenia bułka tarta. Trzyma się znakomicie a smak jest wspaniały, lekko musztardowy. Tak przygotowane kotlety są bardzo dobre, wspaniale chrupiące, kruchutkie dzięki marynowaniu w musztardzie. Warte grzechu;)

Składniki (dla 3-4 osób):

– 6-8 filetów z udek kurczaka

– 1/2 szklanki musztardy o zdecydowanym smaku

– 1/2 miseczki bułki tartej

– olej do smażenia

Wykonanie:

Umyte filety dokładnie smarujemy z obu stron musztardą wkładając do miseczki lub plastikowego naczynia jeden na drugim, przykrywamy folia aluminiowa lub pokrywką. Odstawiamy na 2-12h do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnię na rozgrzany olej. Kotlety smażymy na średnim ogniu po obu stronach po kilka minut do lekkiego zbrązowienia.

Na patelni kotlety delikatnie przewracamy bo jednak panierka może odpadać przy gwałtownych ruchach.

Musztarda sprawia, że mięsa nie solimy dodatkowo i nie przyprawiamy, ma idealny smak.

3 odpowiedzi do “Prosty patent na bardzo chrupiącą musztardową panierkę i kruche filetowane udka z kurczaka”

  1. O, taka musztardowa panierka brzmi bardzo smacznie!:)

    P.S. póki co sobie radzę; jest sporo pracy w tygodniu, ale mimo wszystko sprawia mi to przyjemność 🙂 dziękuję, ze pytasz! 🙂

Pozostaw odpowiedź Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.