Ta kanapka, zapiekana na patelni, stała się od niedawna naszym przysmakiem śniadaniowym. Zaczęło się bardzo prosto. Jakiś czas temu dostałam “obsesji” smażenia jajek na twardo i kładzenia ich na chlebie na śniadanie. Pewnego razu pomyślałam, że jeżeli jajecznice można smażyć np. z boczkiem to ciekawe jak smakowałaby wędlina do takich jajek na chlebie… Użyłam szynki szwarcwaldzkiej, bo często miewamy ja w domu. Okazało się, że smakuje świetnie. Ostatni pomysł z położeniem na wierzch sera żółtego datuje się chyba na lata 80’te, kiedy tak sadzone jajkazaczęła przygotowywać w domu rodzinnym moja siostra. Zawsze smakowały przepysznie.
Tak też i smakuje całkowite zestawienie kilku prostych składników, które można opisać słowami “croque madame”… a także “niebo w gębie”. Szybkie w wykonaniu, dość kaloryczne i pyszne. Serdecznie polecam na “wielki głód”:)
Składniki:
– 2 kromki chleba
– 2 łyżeczki masła
– 2 jajka
– 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
– 2 plasterki sera żółtego
– sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kromki chleba smarujemy masłem i podgrzewamy z dwu stron na patelni na średnim ogniu.
Na drugiej patelni (również na średnim ogniu) podgrzewamy pozostałe masło, układamy do zasmażenia, ułożone obok siebie, plastry szynki.
Na podsmażoną szynkę rozbijamy po jajku na plaster, solimy i pieprzymy. Czekamy aż jajka lekko się zetną.
Na jajkach kładziemy po plastrze sera żółtego i czekamy aż się rozpuści.
Tak przygotowane jaka, kładziemy na kromkach chleba.
To naprawdę pyszne:)
Fantastyczna kanapka. Jest się czym najeść 😉
Ooo tata często mi robił takie kanapeczki, pycha! 🙂
Super pomysł 🙂 Robiłam coś podobnego, ale bez jajek 😀
Dziś jak wrócę z pracy to tego spróbuje, bo nie mam pomysłu na obiad, a to może byc dobra alternatywą:)
fajna kanapka
Przypomina to popularnego tosta z wydrążonym środkiem i jajkiem w tym miejscu. Bardzo dobry. A to tutaj… To cóż, wydanie ekskluzywne dla ludzi ze smakiem (i portfelem na szwarcwaldzką). Bardzo dobre, w sobotę strzelę sobie na śniadanie 🙂