Sałatka “grillowa”, ziemniaki, ogórki kiszone, cebula, koperek

To sałatka, która w domu nazywamy “grillową” bo idealnie nadaje się do grillowanego mięsa (choć oczywiście nie tylko;). Jest faworytką mojego męża i dość często gości na naszym stole. W smaku dość “świeża” dzięki ogórkom i koperkowi, a ziemniaki nadają jej treści.

Poznana na którejś z imprez lata temu, u różnych gospodarzy z różnymi na nią sposobami, składnikami, dosmaczeniami, przechodziła wiele metamorfoz. U nas koniec końców ma taki smak. Pyszny smak;) Bardzo polecam.

Składniki:

  • 10-12 dużych ziemniaków
  • 1 p ogórków kiszonych
  • 1 p koperku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czubata łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego)
  • 1 -2 łyżki maggi (lub sosu sojowego)
  • 1/4-1/2 łyżeczki soli (wg. uznania)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierany, kroimy w kostkę 1 x 1cm  i parujemy w parowarze 20-25 minut, po czym dajemy ostygnąć. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Cebulę i koperek szatkujemy w drobne kawałki. Wszystko wrzucamy do dużej misy. Dodajemy majonez, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy wszystko. Podajemy po przynajmniej 1-2 godzinach.

Jedna odpowiedź do “Sałatka “grillowa”, ziemniaki, ogórki kiszone, cebula, koperek”

  1. O matulu, smak dzieciństwa. Młode ziemniaczki, koperek i polewa (z kefiru/jogurtu greckiego) to po prostu nie bo w gębie. Fajna propozycja odmiany z tymi ogórkami i cebulą. Trzeba spróbować. Niekoniecznie do grilla xd

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.