Dziś wtorek i znowu czas na zabawę z “Pokaż śniadanie 2”😉 Nie będę długo pisała… Ta pasta w całości zapożyczona jest z portalu Bonappetit.com, gdzie niedawno została opublikowana jako jedna z propozycji śniadaniowych do szkoły. Pomysł jest fenomenalny. Prosty. Szybki w wykonaniu. Ciekawy smak. Jestem pod jego wielkim urokiem… więc polecam:)
Składniki (na 3 kromki chleba):
– 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
– 2 jajka
– 1 ogórek konserwowy
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– 4 listki bazylii
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Chleb podpiekamy z obu stron na patelni grillowej. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Następnie kroimy je i ogórka w średnią kostkę. Mieszamy w miseczce z majonezem i musztardą. Nakładamy na chleb. Na wierzchu kładziemy porwane listki bazylii. Oprószamy pieprzem i solą do smaku.
Bon appetit;)
Bardzo podoba mi się ten pomysł:)Uwielbiam pasty kanapkowe, bo dzięki temu zwykła kromeczka zmienia się w cudowne śniadanie:)
Tez lubię pasty kanapkowe, maja o wiele bogatszy smak niż używane pojedynczo składniki:)
Fajnie, że chleb jest przypieczony na patelni grillowej, a nie w tosterze : )
Bardzo apetyczny poranek !
Najfajniejsze w akcji “Pokaż śniadanie” jest to, że trzeba pomyśleć jak sprawić, że by śniadanie było ciekawe. Lubię takie wyzwania:)
No to taka wariacja na temat kanapki z jajkiem 🙂 Podoba mi się 🙂 JA teraz wałkuję twarożek z olejem lnianym…jest ok.
Do twarogu z olejem lnianym też można dodawać różne produkty jak np. paprykę, ogórka, zioła prowansalskie, oregano, bazylię czy chociażby ketchupu (wystarczy mała łyżeczka). Nada smaku, będzie mniej “nudne”:)