Sałatka seler szynka ser rzodkiewka


Jestem właśnie w trakcie „tygodnia imprez rodzinnych”, który nastaje co roku w pierwszym tygodniu maja. Mam już za sobą 3 imprezy, w trakcie których jestem na ścisłym poście wg. wskazań dr Dąbrowskiej, inni jednak świętują i celebrują spotkania i swoje rocznice jak zwykle wśród dobrych potraw, na naszych stołach króluje wiele odmian sałatek.

Mam do pokazania dziś sałatkę, którą przekazała mi moja siostra (www.pisanienakolanie.pl).

Sałatka ta jest syta i smaczna… I im mniej majonezu dasz, tym mniej kaloryczna;)

Składniki:

  • 2 słoiczki/puszki/ selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dkg szynki
  • 20 dkg sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i skroić w „kostkę”. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę kroimy najpierw w plastry, potem w małe kawałeczki. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki. Natkę pietruszki siekamy drobno. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, tam mieszamy z jogurtem, majonezem i przyprawami.

Sałatka zyskuje dzięki pietruszce i rzodkiewce na rześkości.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.