Wreszcie nadchodzi wiosna. Dawno nic mnie tak nie cieszyło jak świecące ostatnio słońce. Od razu ma człowiek ochotę poćwiczyć, jeść zdrowe jedzenie, nie przesadzać ze słodyczami…;)
Koniec zeszłego tygodnia upłynął mi na szykowaniu imprezy urodzinowej mojej córeczki i było to bardzo absorbujące zadanie. Chciałam, żeby wypadła idealnie dla niej i myślę, że mi się udało bo była bardzo zadowolona. Jedna z sałatek, które podałam, zawierała awokado a ponieważ kupiłam dwa, jedno pozostało w lodówce i bardzo już prosiło o jak najszybsze wykorzystanie.
Zapytałam mojej przyjaciółki Darii, jaką sałatkę z awokado by mi zaproponowała? Powiedziała, że w tym roku na święta zrobili w domu, zamiast sałatki jarzynowej, sałatkę z awokado, pomidora i czerwonej cebuli w prostym winegrecie. Pomyślałam, że wypróbuję ją dodając od siebie sera pleśniowego.
Sałatka wyszła przepyszna. Dziękuję za pomysł Daria:)
Składniki (2-3 porcje):
– 1 awokado
– 1 duży pomidor
– 1 czerwona cebula
– 100 g sera pleśniowego (około)
– 1/4 szklanki oliwy
– 1/2 cytryny
– szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania:
Pomidora kroimy w półksiężyce, cebulę w piórka, ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki w dłoniach. Awokado przekrawamy na pół, okręcając dwie połówki jedna względem drugiej rozkładamy, pozbywamy się pestki, wykrawamy dużą łyżką miąższ ze skórki, kroimy na wąskie paski i przekrawamy je na 3 części.
Cytrynę wyciskamy do oliwy, dodajemy soli i pieprzu, mieszamy około 30 sek.
Składniki sałatki układamy na talerzu w kolejności: pomidor, cebula, awokado, ser pleśniowy. Polewamy sosem. Na wierzchu układamy kiełki brokuła. Podajemy.
uwielbiam awokado! i te zdjęcia Twoje wiosenne bardzo mi się podobają :-)))
Dziękuję Asiejko:)
Prosta i smaczna 🙂 uwielbiam wszytskie sałatki!