Sałatka z awokado

Wreszcie nadchodzi wiosna. Dawno nic mnie tak nie cieszyło jak świecące ostatnio słońce. Od razu ma człowiek ochotę poćwiczyć, jeść zdrowe jedzenie, nie przesadzać ze słodyczami…;)

Koniec zeszłego tygodnia upłynął mi na szykowaniu imprezy urodzinowej mojej córeczki i było to bardzo absorbujące zadanie. Chciałam, żeby wypadła idealnie dla niej i myślę, że mi się udało bo była bardzo zadowolona. Jedna z sałatek, które podałam, zawierała awokado a ponieważ kupiłam dwa, jedno pozostało w lodówce i bardzo już prosiło o jak najszybsze wykorzystanie.

Zapytałam mojej przyjaciółki Darii, jaką sałatkę z awokado by mi zaproponowała? Powiedziała, że w tym roku na święta zrobili w domu, zamiast sałatki jarzynowej, sałatkę z awokado, pomidora i czerwonej cebuli w prostym winegrecie. Pomyślałam, że wypróbuję ją dodając od siebie sera pleśniowego.

Sałatka wyszła przepyszna. Dziękuję za pomysł Daria:)

Składniki (2-3 porcje):

– 1 awokado

– 1 duży pomidor

– 1 czerwona cebula

– 100 g sera pleśniowego (około)

– 1/4 szklanki oliwy

– 1/2 cytryny

– szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania:

Pomidora kroimy w półksiężyce, cebulę w piórka, ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki w dłoniach. Awokado przekrawamy na pół, okręcając dwie połówki jedna względem drugiej rozkładamy, pozbywamy się pestki, wykrawamy dużą łyżką miąższ ze skórki, kroimy na wąskie paski i przekrawamy je na 3 części.

Cytrynę wyciskamy do oliwy, dodajemy soli i pieprzu, mieszamy około 30 sek.

Składniki sałatki układamy na talerzu w kolejności: pomidor, cebula, awokado, ser pleśniowy. Polewamy sosem. Na wierzchu układamy kiełki brokuła. Podajemy.

3 odpowiedzi do “Sałatka z awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.