Sałatka z bakłażana, pomidora i mozzarelli

Bardzo lubię sałatkę caprese ale nie wiem czy ta nie jest smaczniejsza. Pieczony bakłażan ma świetny smak (jego minusem jest tylko to, że spieka się skórka, która przed jedzeniem trzeba zdjąć), doskonale uzupełnia smak pomidora i mozzarelli oraz liści bazylii bo te też są jednym ze składników… Jest wspaniała!

 

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

– 1 bakłażan

– 1 duży pomidor

– 1 kulka mozzarelli (125 g)

– 1 garść liści bazylii

– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, ocet balsamiczny, sól pieprz.

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Bakłażana pokroić na 3 milimetrowe plasterki, skropić oliwa, oprószyć solą i pieprzem i piec w piekarniku (na termoobiegu) około 20 minut. Pozwolić by ostygł. Pomidora i mozzarellę pokroić w cienkie plastry. Na talerzu okładać naprzemiennie z liśćmi bazylii. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Posolić i popieprzyć do smaku.

Love it!:) 

3 odpowiedzi do “Sałatka z bakłażana, pomidora i mozzarelli”

Pozostaw odpowiedź Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.