Ta sałatka jest “w mojej Rodzinie” od jakiegoś czasu. Nie pamiętam już nawet, kto i na jakiej imprezie zrobił ja pierwszy raz. Najwyraźniej jednak mnie zasmakowała ona najbardziej, bo robię ja w miarę regularnie, szczególnie gdy mam ochotę na coś świeżego w smaku, chrupkiego i dietetycznego. Ta sałatka taka jest. Świeży ogórek, jajka i owoce morza… dla mnie połączenie idealne! Nawet nadmiar majonezu zastąpiłam jogurtem naturalnym… jest więc również dietetyczna:)
Składniki:
– 2 ogórki świeże,
– 6 jaj, pęczek koperku,
– 1 paczkę surimi (250g).
Do sosu:
– 200 ml jogurtu naturalnego,
– 1 łyżkę majonezu (opcjonalnie),
– 2 łyżki maggi,
– sól i pieprz.
Jajka gotujemy na twardo. Ogórka obieramy, wycinamy środki z nasionami. Surimi obieramy. Wszystko kroimy w około 1 cm kostkę. Koperek szatkujemy. Składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy do przygotowanych składników sałatki.
Wszystko razem mieszamy… i sałatka jest gotowa.
Polecam:)
witam a surimi surowe czy jakie bo nic nie jest opisane?
Takie surimi, jakie w paczkach ok 250 gr mozna nabyc we wszystkich sklepach, napewno lidlu czy tesco. To sa takie pałeczki surimi, owiniete zgrzaną folią spożywczą, które sie z niej wyłuskuje jeden po drugim.