Scones… Ekspresowe słodkie bułeczki na śniadanie

Muszę powiedzieć, że w tych bułeczkach się zakochałam. Mają w sobie wszystko co uwielbiam. Robi się je w 20 minut (z pieczeniem!), nie potrzeba do nich dużej ilości składników (a te, które są potrzebne, zawsze mam w domu:), są słodkie (a ja kocham śniadania na słodko:) i PRZEPYSZNE (a to chyba najważniejsze;)!!!

Scones to malutkie słodkie bułeczki, pieczone na bazie mąki pszennej i proszku do pieczenia  oraz słodkich dodatków takich jak na przykład rodzynki czy owoce. Można jednak robić ich pikantne lub słone wydanie dodając nasion czy różnego typu serów, cebuli lub wędlin. 

Wypatrzyłam je ostatnio na blogu Natchniona. pl i po wypróbowaniu podstawowego przepisu postanowiłam, że na stałe wejdą one do mojego śniadaniowego repertuaru. Nawet w zapracowanym tygodniu każdy może znaleźć 20 minut, żeby je upiec… a już w weekend na pewno:)

Składniki (na 6 średnich bułeczek):

– 250 gr mąki pszennej (2 szklanki)

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 3 łyżeczki cukru

– 1/2 szklanki rodzynek

– 1 jajko

– 1/2 szklanki mleka

– 1 jajko

– 2 łyżki oliwy

– szczypta soli

Wykonanie:

W misie lub garnku połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać następnie wszystkie płynne i masę wymieszać do uzyskania kleistej gęstej masy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. Celsjusza. Ciasto wyłożyć na 6 “kupek” w pewnej odległości od siebie (na Natchniona.pl podano, że z tej ilości wyjdzie 10-12 bułeczek, może i tak ale malutkich, średnich wyszło mi 6) za pomocą dużej łyżki i palca. (w ręce kulać się nie da, ciasto jest zbyt kleiste ale jak się tak po prostu wyłoży na papier do pieczenia też pięknie “wychodzą”:) Piec 12 minut. Podawać gorące z masłem lub dżemem.

16 odpowiedzi do “Scones… Ekspresowe słodkie bułeczki na śniadanie”

      1. Dżem z serem żółtym to holenderski wymysł? Kiedyś jadaliśmy na obozach chleb z serem i dżemem i było pyszne, nie wiedziałam, że to idea z tamtych rejonów:)

    1. Mnie od razu poruszyła ilośc składników i proste wykonanie:) Nie jestem mistrzem cukiernictwa i doceniam szybkie przepisy ze smacznym efektem:)

  1. C. twierdzi, że lubi scones. Chyba nie oszukuje, bo w pracy się zajadał. A ja mu ich jeszcze nigdy nie upiekłam… Najwyższy czas nadrobić 🙂

    Twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  2. Zrobiłam bułeczki według Twojego przepisu i zdecydowanie za dużo sody, pierwsze co czuje się po ugryzieniu to właśnie soda, nawet rodzynki nie ratują sytuacji, moim zdaniem wystarczyłaby łyżeczka i jak dla mnie nie 3 łyżeczki cukru a 3-4 łyżki i ciut więcej mleka. Ogólnie wyglądają pięknie, ale smakują trochę gorzej 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.