Czasem zastanawiam się co zrobić na obiad i wtedy przypomina mi się potrawka z piersi kurczaka z papryką, którą jadłam kiedyś na obiedzie u mojej Teściowej. Bardzo mi smakowała, więc tworząc dzisiejszy obiad usiłowałam domyśleć się jaki mógł być przepis Mamy, który dawał w efekcie to przepyszne danie.
Sama wykorzystałam do niego tak zwane mięso “gulaszowe” z indyka, które kupiłam właśnie w tym celu. Muszę powiedzieć, ze indyk przyrządzony w ten sposób nie jest ani suchy ani twardy. Zaryzykuję nawet twierdzenie, że jest idealny. Dawno nie jadłam tak pysznego dania, z ryżem smakowało mi wspaniale.
Składniki:
– 500 gr mięsa “gulaszowego” z indyka
– 2 świeże czerwone papryki
– 5 płatów marynowanej papryki (+ 1/2 szklanki octu ze słoika z marynowana papryką)
– 2 duże cebule
– 1/2 szklanki sosu słodko pikantnego do sajgonek
– sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mięso zalewamy sosem do sajgonek i pozostawiamy tak na około godzinę.
Cebulę kroimy w ćwierć-krążki.
Na patelnie wlewamy oliwę i na niej smażymy cebulę 5 minut, często mieszając.
Kroimy świeża paprykę na średnie kawałki.
Dorzucamy do cebuli, mieszamy i smażymy razem kolejne 5 minut.
W tym samym czasie na mniejszej patelni przesmażamy z obu stron indyka wyjętego z sosu ostro- pikantnego.
Po usmażeniu dorzucamy go do cebuli z papryką.
Kroimy marynowaną paprykę, dodajemy do zawartości dużej patelni.
Dodajemy ocet ze słoika z marynowaną papryką, dużą szczyptę soli, dużą szczyptę pieprzu, mieszamy. Jeżeli płyny nie zakrywają mięsa dolewamy tyle wody aby je przykryły. Gotujemy zawartość na średnim ogniu 25 minut.
( W tym czasie możemy ugotować ryż, z którym możemy podać potrawkę). Po tym czasie serwujemy potrawkę z ryżem.
….ja czasem zamiast piersi, dodaję dobrą konserwę z puszki i zalewam całość sosem słodko-kwaśnym :). Jest naprawdę pyszneeeeeee 🙂
Ten sos potrafi zdziałac cuda, lubię miec go w domu. Jak się kończy staram się szybko dokupic następna butelkę;)
Lubie slodkie i pikantne 🙂
Mój mąż polewa tym sosem zapiekanki z makaronu lub ryżu. To sos, który musi stac w lodówce 😉
Robiłam to danie, jest super!!!! Jednak indyk zrobił się twardawy wiec następnym razem zastąpię go kurczakiem
Indyk nadaje się lepiej niż kurczak, jest bardziej delikatny. Słodko i pikantnie. Myślę, że posmakowałoby też dzieciom.