Słodko- pikantna potrawka z indyka

Czasem zastanawiam się co zrobić na obiad i wtedy przypomina mi się potrawka z piersi kurczaka z papryką, którą jadłam kiedyś na obiedzie u mojej Teściowej. Bardzo mi smakowała, więc tworząc dzisiejszy obiad usiłowałam domyśleć się jaki mógł być przepis Mamy, który dawał w efekcie to przepyszne danie.

Sama wykorzystałam do niego tak zwane mięso “gulaszowe” z indyka, które kupiłam właśnie w tym celu. Muszę powiedzieć, ze indyk przyrządzony w ten sposób nie jest ani suchy ani twardy. Zaryzykuję nawet twierdzenie, że jest idealny. Dawno nie jadłam tak pysznego dania, z ryżem smakowało mi wspaniale.

Składniki:

– 500 gr mięsa “gulaszowego” z indyka

– 2 świeże czerwone papryki

– 5 płatów marynowanej papryki (+ 1/2 szklanki octu ze słoika z marynowana papryką)

– 2 duże cebule

– 1/2 szklanki sosu słodko pikantnego do sajgonek

– sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Mięso zalewamy sosem do sajgonek i pozostawiamy tak na około godzinę.

Cebulę kroimy w ćwierć-krążki.

Na patelnie wlewamy oliwę i na niej smażymy cebulę 5 minut, często mieszając.

Kroimy świeża paprykę na średnie kawałki.

Dorzucamy do cebuli, mieszamy i smażymy razem kolejne 5 minut.

W tym samym czasie na mniejszej patelni przesmażamy z obu stron indyka wyjętego z sosu ostro- pikantnego.

Po usmażeniu dorzucamy go do cebuli z papryką.

Kroimy marynowaną paprykę, dodajemy do zawartości dużej patelni.

Dodajemy ocet ze słoika z marynowaną papryką, dużą szczyptę soli, dużą szczyptę pieprzu, mieszamy. Jeżeli płyny nie zakrywają mięsa dolewamy tyle wody aby je przykryły. Gotujemy zawartość na średnim ogniu 25 minut.

( W tym czasie możemy ugotować ryż, z którym możemy podać potrawkę). Po tym czasie serwujemy potrawkę z ryżem.

6 odpowiedzi do “Słodko- pikantna potrawka z indyka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.