Świąteczna ryba po grecku

Specjalistą od przygotowywania ryb na wigilijny stół jest w naszym domu mój Tata. Jak sięgam pamięcią, było ich zawsze wiele rodzajów. Karp w galarecie, smażone w oleju pstrągi, śledź w occie, ryba po grecku… Ostatnio karp zamienił się w łososia, którego przygotowuje moja siostra… wszyscy bardzo go lubią. Śledź ma fanów zawsze a ryba po grecku jest ulubioną potrawą rybną mojego męża, który zawsze z zachwytem próbuje tą przygotowaną, przez mojego Tatę… i z chęcią zabiera do domu jeszcze jeden wigilijny kawałek tak przygotowanej ryby, żeby zjeść go na śniadanie w pierwszy dzień Świąt:)

Tą rybę po grecku, która widzicie na zdjęciach pierwszy raz zrobiłam sama. Jak ocenił mój mąż, była niezła… choć trochę jej brakuje do ryby po grecku Taty. Mam nadzieję, że następnym razem, już na Święta Bożego Narodzenia (po kilku pytaniach dodatkowych do Mistrza;) moja ryba po grecku będzie równie dobra co oryginalna…:)

Składniki:

– 3 duże filety z ryby (dorsza, pstrąga… może być nawet panga;) mrożone lub świeże

– 3 duże marchewki

– 1 duży korzeń pietruszki

– 1/4 korzenia selera

– 2 duże cebule (jedna do farszu druga do obłożenia ryby przed smażeniem)

– 1 por (biała część)

– 100 g przecieru pomidorowego

– przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, oregano, bazylii, 3 sztuki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, słodka papryka

– olej roślinny do smażenia

– 3 łyżki mąki (do obtoczenia ryby przed smażeniem)

Sposób wykonania:

Rozmrażamy ryby i na 1-2 godziny odkładamy oprószone sola, pieprzem i obłożone jedną cebulą w krążkach.

Po tym czasie obieramy marchew, pietruszkę, seler i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rozgrzewamy na dużej głębokiej patelni oliwę i smażymy je na średnim ogniu aż zmiękną. Dosmaczamy je solą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Na oddzielnej patelni obsmażamy druga cebulę i pora, skrojone drobno, do momentu zeszklenia.

Łączymy obsmażone marchew, pietruszkę i seler z cebulą i porem na dużej patelni. Dodajemy przecier pomidorowy i resztę przypraw. Chwile jeszcze trzymamy na gazie mieszając ze sobą, po czym odstawiamy z gazu.

Rybę kroimy na mniejsze części, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Układamy jedną przy drugiej na dnie naczynia do serwowania i przykrywamy przygotowanymi na dużej patelni warzywami.

3 odpowiedzi na “Świąteczna ryba po grecku”

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.