Szybkie racuchy z 4 składników

Na przepis ten natknęłam się przeglądając internet i od tej pory kwitł tam chyba z tydzień, w “otwartych stronach www” na pulpicie, czekając na wykorzystanie. Na blogu “In my coffee kitchen” nazwany jest “pączki ekspresowe” (zobacz oryginalny przepis TU) a efekt na zdjęciach wygląda jak jedne z moich ulubionych pączusiów maluszków:)

Skusiło mnie jednak nie tylko zdjęcie ale i ilość użytych składników. Nie często się zdarza, żeby takie cudo wychodziło tylko z 4 (!).

Postanowiłam wypróbować przepis i podzielić się z Wami moimi wrażeniami. Jakie więc one są? Pamiętam jak smakują paczki, nie tylko mojej Babci ale i wszystkie jedzone…, i wyrób ten niestety nie smakuje jak pączki… Swobodnie można o nim powiedzieć- “racuchy”:) Nie piją tłuszczu podczas smażenia ale po wyjęciu z patelni odsączcie je na papierowym ręczniczku kuchennym. Trzeba wyczuć temperaturę pieczenia. Te moje nie są idealne ale warto zapamiętać przepis i składniki bo z produktów, które zazwyczaj masz w kuchni (u mnie pomijając serek, który musiałam kupić specjalnie:)  można tu wyczarować coś na szybko i bardzo smakowitego, czym możesz się uraczyć, gdy w domu brak innych słodkości do kawy. 

Składniki (na około 20 szt):

– 400 g serka homogenizowanego waniliowego

– 150 g maki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 3 jajka

+ około 1 szklanki oleju (do smażenia)

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Masę nakładamy dużą łyżką (lub małą, wtedy wyjdzie więcej racuchów😉 na rozgrzany, na głębszej patelni (lub w małym garnku), tłuszcz.

Smażymy na, większym od średniego ale nie za dużym, ogniu po obu stronach do uzyskania brązowego koloru. Trzeba bardzo uważać z ustawieniem ognia i wyczuć czas pieczenia bo zdarzyły mi się ze dwa usmażone racuchy, w których środku masa była nie do końca ścięta.

Na końcu posypujemy cukrem pudrem (lub nie:). My potraktowaliśmy racuchy jako “coś słodkiego do kawy”, stad puder na wierzchu. Generalnie polecam je, choć chyba wolę jednak moje Buñuelos.

3 odpowiedzi do “Szybkie racuchy z 4 składników”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.