Tajska zupa pomidorowa (zainspirowana przez “Zostań wege na 30 dni”)

Zainteresowała mnie ostatnio akcja “Zostań wege na 30 dni”.

Zarejestrowałam się głównie , żeby podejrzeć kilka nowych przepisów, które mogłabym zastosować przynajmniej od czasu do czasu… i nie zawiodłam się:)

W akcji “zostań wege na 30 dni” chodzi o to, aby zainteresować ludzi ideą, że mięsa jeść nie muszą, że jest kilka fajnych przepisów, które będą smakować pomimo tego, że nie są mięsne. Dzięki temu zostaje wprowadzona idea nie jedzenia mięsa, która popularyzuje się wśród coraz większej rzeszy ludzi a mniejsze spożycie mięsa to coraz mniejsza ilość zabijanych i męczonych zwierząt. Jak najbardziej popieram tą akcję, choć całkowicie z mięsa zrezygnować nie zamierzam (jadamy w domu białe mięso:)

A co do ciekawych przepisów… bardzo prosty (tylko z 4 składników!!!) i szybki do wykonania (około 5 min !!!) jest przepis na Tajską zupę pomidorową.

Składniki to:

– 1 puszka krojonych pomidorów, 

– 1 puszka kukurydzy, 

– 1 puszka mleczka kokosowego 

– 1 pęczek pietruszki, 

– sól i pieprz (ja dodałam jeszcze odrobinę naszej domowej mieszanki chilli i kurkumy- dla pikantności;) 

Wykonanie jest bardzo proste. Pierwsze do garnka trafiają pomidory, po chwili kukurydza. Po zagotowaniu tej mieszanki dodajemy puszkę mleczka kokosowego. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Po nalaniu do miseczki dodajemy jeszcze garść pietruszki.

Zupa smakuje całkiem, całkiem. Pomimo skromnej ilości składników jest sycąca i ma ciekawy smak. Polecam ją serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.