Tarta daktylowo- kajmakowa z bitą śmietaną (5 składników)

W zeszłą niedziele spodziewaliśmy się wizyty mojej Siostry, wraz z jej Rodzinką, i bardzo chciałam miło ich ugościć. Siostra jest osobą, która świetnie gotuje i zawsze, kiedy to my jesteśmy do Niej zaproszeni, zastajemy na stole prawdziwa ucztę.

Tym razem spotkanie odbywało się u nas. Postanowiliśmy zjeść wspólnie obiad, po czym napić się kawki do “czegoś słodkiego”. Do stołu miało nas siąść 6 dużych osób (prawie rocznego brzdąca nie liczyłam;) Mania upraszczania dopadła mnie tego dnia, jak zwykle. Na obiad zrobiłam ogromna pizzę na grubym cieście (myślę, że takiej pizzy nie powstydziłaby się i nasza Mama, od której sposobu jej wykonania czerpie zawsze inspirację:) Na deser postanowiłam zaserwować tartę daktylowo- kajmakową z bitą śmietaną. Jeżeli widzieliście tartę kajmakową z bita śmietaną, którą pokazywałam, jako kandydatkę na urodzinowe ciasto mojej córki na moim fanpage’u na facebooku (TU- klik), to moja niedzielna tarta była inspirowana właśnie nią, tylko zamiast spodu z kruchego ciasta, wykorzystałam rolkę ciasta francuskiego i dodałam daktyli, które uwielbiam.

Myślę, że obiad i deser wypadły bardzo smacznie dlatego przepis na tartę podaję poniżej (pizzę opisze innym razem:)… Pozdrawiam.

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1 puszka masy krówkowej (kajmaku, 510 g)

– 150 g suszonych daktyli (bez pestek)

– 330 ml śmietany 30%

– 1 łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

Formę do tarty smarujemy masłem, wylepiamy ciastem francuskim, dno nakłuwamy widelcem, kładziemy okrągły arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy na niego groch. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wkładamy do piekarnika i zapiekamy je około 20 minut (aż boczki “wyrosną” i lekko zbrązowieją). Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy spód z ciasta francuskiego wystygnie, wykładamy na niego masę krówkową i rozsmarowujemy ją, kroimy daktyle na  mniejsze cząstki i rozkładamy je równomiernie na jej wierzchu.

Do śmietany 30% dodajemy cukru pudru i miksujemy do uzyskania sztywnej piany, która wykładamy na masę krówkową pokrytą daktylami.

A oto efekt… Bardzo słodka tarta, wystarczy jeden kawałek i jest się kompletnie “zadeserowanym”;) Polecam ją serdecznie wszystkim, którzy lubią proste przepisy z doskonałym efektem.

13 odpowiedzi do “Tarta daktylowo- kajmakowa z bitą śmietaną (5 składników)”

  1. ależ to dobrze wygląda!!!!!! i do tego tylko 5 składników. Gdyby nie to, że próbuję nie jeść słodyczy, to zaraz bym wypróbowała, bo mam prawie wszystko, co potrzeba do jej zrobienia 🙂 Pozdrawiam, Asia

    1. Pomysł prosty, prawie nie sposób na niego nie wpaśc;) Też uwielbiam daktyle z kajmakiem:) Ja ostatnio myślę o mazurku z masą na bazie białej czekolady i migdałów:)

  2. Ja również zostałam zainspirowana tym ciastem

    Zrobiłam kruchy spód na to masa kajmakowa na to beza (akurat miałam białka) i ukoronowanie bitą śmietaną.

    Ciasto zniknęło w mgnieniu oka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.