Tosty francuskie inaczej… Chleb w jajku na pikantnie

Chleb smażony w jajku na pikantnie pojawia się na naszym stole w sobotę lub w niedziele od dawna. Kiedyś, dawno temu, smażyła tak chleb moja koleżanka, z którą w czasie studiów jeździłam w góry… Pamiętam, że zawsze bardzo mi smakował i starałam się odtworzyć ten przepis gotując już na swoim, dla mojej Rodziny. Danie zadomowiło się u nas na stałe i wiem, że jak nie wiadomo na co jest ochota, to to na pewno będzie zjedzone z apetytem. Przyprawiać można dowolnie. Według upodobań i uznania. Myślę, że takie śniadanie, lunch, przekąska lub kolacja może zasmakować każdemu:)

Składniki (3-4 osoby):

– 4 jajka

– około 10-12 dużych kromek chleba

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/4 łyżeczki pieprzu

– 1/2 łyżeczki chilli z kurkumą

– 1/2 łyżeczki bazylii

– kilka łyżek oleju słonecznikowego (do smażenia)

Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Patelnie rozgrzewamy i lejemy cienką warstwę oleju. Każda kromkę chleba maczamy w jajkach bezpośrednio przed położeniem na patelni. Smażymy na złoto z dwu stron.

4 odpowiedzi do “Tosty francuskie inaczej… Chleb w jajku na pikantnie”

  1. Pamiętam z dzieciństwa chleb zapiekany w jajku, nie pikantną wersję i to było pycha 🙂 teraz widząc ile tłuszczu chłonie taki chlebek, omijam, ale wspomnienie smaku zostało 🙂 Kiedyś w przypływie braku świeżego pieczywa zrobiłam takie śniadanko, wszystkim super smakowało :))

    1. Witaj Marto, swoim komentarzem przypomniałaś mi o tym smakowitym śniadanku, którego dawno nie jadłam. Dziś to nadrobię:) Pozdrawiam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.