Chleb smażony w jajku na pikantnie pojawia się na naszym stole w sobotę lub w niedziele od dawna. Kiedyś, dawno temu, smażyła tak chleb moja koleżanka, z którą w czasie studiów jeździłam w góry… Pamiętam, że zawsze bardzo mi smakował i starałam się odtworzyć ten przepis gotując już na swoim, dla mojej Rodziny. Danie zadomowiło się u nas na stałe i wiem, że jak nie wiadomo na co jest ochota, to to na pewno będzie zjedzone z apetytem. Przyprawiać można dowolnie. Według upodobań i uznania. Myślę, że takie śniadanie, lunch, przekąska lub kolacja może zasmakować każdemu:)
Składniki (3-4 osoby):
– 4 jajka
– około 10-12 dużych kromek chleba
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/2 łyżeczki chilli z kurkumą
– 1/2 łyżeczki bazylii
– kilka łyżek oleju słonecznikowego (do smażenia)
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Patelnie rozgrzewamy i lejemy cienką warstwę oleju. Każda kromkę chleba maczamy w jajkach bezpośrednio przed położeniem na patelni. Smażymy na złoto z dwu stron.
Pamiętam z dzieciństwa chleb zapiekany w jajku, nie pikantną wersję i to było pycha 🙂 teraz widząc ile tłuszczu chłonie taki chlebek, omijam, ale wspomnienie smaku zostało 🙂 Kiedyś w przypływie braku świeżego pieczywa zrobiłam takie śniadanko, wszystkim super smakowało :))
Prawda! To danie doskonałe, jak nie masz rano świeżego pieczywa:)
Mega pyszne ! Właśnie zrobiłam dla siebie 🙂
Witaj Marto, swoim komentarzem przypomniałaś mi o tym smakowitym śniadanku, którego dawno nie jadłam. Dziś to nadrobię:) Pozdrawiam!:)