Sałatka fasolowa z tuńczykiem

Skąd ten przepis? Zatrzymałam się przez chwilę przy jednej z książek Nigelli Lawson i znalazłam tam kilka przepisów, których nie widziałam ostatnio na innych blogach.  Zauważyłam bowiem, że bywają bardzo popularne przepisy, które w pewnych okresach tak jakby podają wszyscy, oczywiście na różne sposoby… To ciekawe, ale ja chcę funkcjonować inaczej, więc pozwoliłam sobie podążać za swoimi osobistymi fascynacjami. Zrobiłam to danie i pokazuję tutaj, aby przyblizyć je wszystkim, których może interesować prosty w wykonaniu posiłek, którego składniki znajdziemy na półkach sklepowych cały rok.

Co Nigella pisze o tym daniu? A mianowicie przyznaje, że zainspirowała się daniem na tuńczyka z “cannellini”, czyli drobna białą łuskaną fasolą. U siebie w książce dodała fasolki “brottoli”. U nas znalazłam na pułkach tylko białą, bez wyszczególnień. Tamta ma ponoć kolor terakoty (czyli barwę Toskanii, ech!)… Ta jest najzwyczajniej beżowa;) 

Jeszcze jedno, Nigella pisze, że jest to tradycyjne włoskie “antipasto” (czyli na “przed posiłkiem”) poleca je jednak (a ja przyłączam się do Niej w całej rozciągłości) na przyjemną kolację z kromką dobrego chleba.

Składniki (na 2-3 osoby i lekko zmienione proporcje składników w stosunku do przepisu oryginalnego):

– 1 średnia czerwona cebula

– sok z 1 cytryny

– 2 puszki białej fasoli (około 400 g)

–  1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 150 g po odlaniu zalewy)

– 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

– 1 garść natki pietruszki

– szczypta soli, 2 szczypty pieprzu (do smaku)

Sposób wykonania:

Przygotowujemy 2 miski. W pierwszej mieszamy poszatkowaną  na średnie kawałeczki cebulę, sok z cytryny oliwę z oliwek, sól i pieprz. Do drugiej wsypujemy odsączoną i przelana oda fasolę oraz lekko rozdrobnionego z większych kawałków tuńczyka, bez zalewy. Zalewamy zawartością pierwszej miseczki fasole z tuńczykiem, łączymy je dokładnie, delikatnie mieszając. Przekładamy na większy talerz. Na wierzch posypujemy pietruszką i pieprzem.

Podajemy z kromka pieczywa. To bardzo sycące, ciekawe w smaku, danie. 

3 odpowiedzi do “Sałatka fasolowa z tuńczykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.