Wątróbka z cebulą i jabłkami na roszponce

Wątróbkę w jabłkach na roszponce przygotowywałam tydzień temu i to właśnie tego dnia mój komputer został przez wielki przypadek zalany tak skutecznie, że nie chciał się włączyć po osuszeniu. Nie wiedziałam, że tak będzie mi go brakowało… Teraz wreszcie mam go z powrotem i cieszę się jak dziecko:) Surfowanie z komputera męża to nie było to samo. Uwielbiam to, że mogę swój położyć na kolanach, zwinąć się z nim w “kłębek”… i wtedy czuje się idealnie:)

A co teraz? Nadeszła jesień… To co w niej lubię to żółknące opadające liście w których można brodzić… chłód, który zamienia się w ciepło po przekroczeniu progu domu… czytanie ponownie ulubionych książek… bębnienie deszczu o szyby… zapach piekącego się ciasta wydobywający się z piekarnika… spotkania w gronie Przyjaciół i Rodziny… i płonące po zmroku świeczki:)

Dziś po raz pierwszy napaliliśmy pod wieczór… było cudownie ciepło i przytulnie. Córka rysowała sobie coś obok mnie, ja zwinięta (z laptopem na kolanach:) przeglądałam nie oglądane jakiś czas strony, mąż uwijał się gdzieś niedaleko, w zasięgu słuchu… To było miły piątkowy wieczór:)

Wątróbka w jabłkach na roszponce…

Składniki (na 3-4 osoby):

– 700 g wątróbki drobiowej (kurzej)

– 2-3 cebule

– 2-3 łyżki mąki

– 2-3 jabłka kwaśne

– 1/2 opakowania roszponki (lub 3-4 garści)

– 4 łyżki oleju słonecznikowego

– sól, pieprz

Wykonanie:

Wątróbkę płuczemy w wodzie, oczyszczamy i obtaczamy w mące. Obsmażamy na oleju z dwu stron na rumiano, odkładamy na talerz obok.  Na tłuszczu i pozostałościach po smażeniu wątróbki przesmażamy do zeszklenia i zmiękczenia cebulę pokrojona w piórka i pokrojone w ćwiartki jabłka. Przekładamy z powrotem wątróbkę na patelnię, mieszamy z cebulą i jabłkami po czym pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Wykładamy na garść roszponki wyłożoną na talerzu. Po wierzchu solimy i pieprzymy (obficie:)

Bardzo lubię to połączenie wątróbki, cebuli, jabłek i roszponki… Gdy jadłam ten obiad nie mogłam się powstrzymać przed mruczeniem (był naprawdę smakowity!:)

3 odpowiedzi do “Wątróbka z cebulą i jabłkami na roszponce”

  1. No no nawet wątróbkę potrafisz pokazac w ciekawej odsłonie 🙂 Fajny pomysł z tą roszponką :0 U mnie właśnie więdnie w lodówce…

Pozostaw odpowiedź whiness Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.