Wilgotne ciasto czekoladowe

Gdy myślę o tym cieście, myślę o mojej siostrze, absolutnej perfekcjonistce kulinarnej. To ona wytrzasnęła skądś ten przepis i zanim ja wkręciłam się w robienie ciast, dodała do swojej listy “ciast na każdą okazję”:)

A ciasto faktycznie jest dobre. Mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach, wyraźnie wilgotne w smaku (trzeba jednak użyć dokładnie tej blachy o jakiej pisze niżej, bo przy wykorzystaniu większej odczucie wilgoci jest nieco mniejsze, choć ciasto nadal dobre i bardziej ekonomicznie da się podzielić na więcej osób;)

Jest ponadto bardzo proste do wykonania, czyli każdy da sobie z nim radę a po kilku razach daje się zapamiętać i nie trzeba już nigdzie zerkać, jakie potrzebujemy składniki…same korzyści, pychota i oszczędność czasu.

Polecam, zróbcie je w domu a zakochacie się w nim jak my:)

SKŁADNIKI:

Sypkie (do dużej misy i wymieszać):

  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao

Mokre (do mniejszej misy i wymieszać):

  • 1 szklanka oleju
  • 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli
  • 1 szklanka maślanki

Wymieszać składniki suche ze składnikami mokrymi i na koniec dodać..

  • 1 szklankę wrzątku (wymieszać:)

Przelewamy masę do formy 24×29 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180ºC.

Na zdjęciach ciasto:

  • polane polewą czekoladową (podaje składniki “na oko”: 1/3- 1/2 kostki masła+ cukier (3-4 łyżki)+ 3 łyżki kakao+ 2-3 łyżki wody-> doprowadzamy, mieszając składniki, do wrzenia+ aż się połaczą a cukier rozpuści)
  • posypane garścią mieszanki studenckiej zmielonej w młynku do kawy (bo akurat nie miałam nic innego;).

Smacznego:)

40 odpowiedzi na “Wilgotne ciasto czekoladowe”

  1. Takie ciasto kojarzy mi się z wakacjami u babci. Ach… kiedy to było. Muszę kiedyś zrobić takie ciasto i zajrzeć do dziadka, powspominać z nim stare czasy.

  2. Od czasu, gdy odkryłam to ciasto kilka tygodni temu, robiłam je już chyba z 5 razy. Wczesniej korzystalam z roznych przepisow na ciasto czekoladowe ale ten przepis jest tak prosty i dzieki temu wspanialy. Dodaje tylko od siebie 🙂 2 starkowane marchewki i olejek cytrynowy oraz rózne bakalie, ktore akurat mam, np orzechy, rodzynki, skórke pomaramczowa, slonecznik. Za kazdym razem wszyscy są zachwyceni! Bardzo dziekuje za ten przepis.

  3. Chyba coś poszło nie tak 😉 ciasto wyszło niedopieczone i nie wyglądało niestety jak na zdjęciu 🙈 więc muszę poćwiczyć z piekarnikiem. Jeżeli zaś chodzi o smak to jest boski! 😍Ciasto zginęło w oka mgnieniu i chyba nikt nie zauważył zakalca. Dzisiaj robię kolejne😁

    1. Przy takiej ilości mokrych składników cukier jest potrzebny, bo absorbuje wilgoć, inaczej jest ryzyko, że wyjdzie niedopieczona czekoladowa breja 🙂 Ja zwykle redukuję ilość cukru we wszystkich przepisach, ale tu to ma po prostu sens.

  4. Wspaniałe ciasto! Zazwyczaj redukuje ilość cukru podaną w przepisach…a robiąc to ciasto w ogóle zapomniałam o posłodzeniu i w ostatnim momencie dodalam 2 duże łyżki miodu do wrzątku. Wyszło wilgotne, monco czekoladowe i niesłodkie 😉 Dla nas idealne 🙂

    1. Cieszę się, że ciasto się udało. U mnie w domu ten słodki przepis jest jednym z częściej robionych, ze względu na szybkość i, przede wszystkim, na smak:)

        1. Dzień dobry, To przepis który zalicza kakao do produktów suchych i nie wiem czy, jeśli w zastępstwie doda Pani rozpuszczoną (płynną) czekoladę, wyjdzie podobne ciasto. Zawsze można spróbować. Gotowania to świetna zabawa.:)

  5. Ciasto już kilka razy robiłam i naprawdę za każdym razem wychodzi dodałam od siebie zamiast 2 szklanek cukru tylko polowe z tego i zamiast tego kilka łyżek dżemu rat
    truskawkowy raz czarna porzeczka i wspaniały smak wyszedł bardzo bardzo wilgotne i to jest super szczególnie dla dzieci które nie lubią suchych ciast

  6. Ciasto jest przepyszne i wychodzi za każdym razem, piekę zawsze z 1,5 porcji. Ostatnim razem dodałam 0,5 kg świeżych malin i było wspaniałe 👌🏻😋
    Niestety niedawno okazało się, że mamy nietolerancję glutenu dlatego zastanawiam się czy mogę zastosować mąkę bezglutenową, a konkretnie mix do słodkich wypieków?

  7. U mnie na jogurcie, faktycznie wilgotne, choć musiałam piec 75min bo wciąż na środku była woda, może to kwestia piekarnika. Wszystkim bardzo smakowało

  8. Jak dla mnie ciasto mego szybko się je robi i jest naprawdę pyszne jedyne co zmieniam bo wiele razy już się nim zajadalismy to ilość cukru daje mnie oczywiście.

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.