Od jakiegoś czasu już myślałam, żeby pokazać tą zapiekankę na blogu. Właściwie od momentu gdy koleżanka powiedziała, żebym pokazała coś dla Mam karmiących dzieci piersią. Wydaje mi się, że jest to fajna propozycja na coś słodkiego, co nie zaszkodzi dziecku i może być bez wyrzutów sumienia zjedzone przez jego Mamusię.
Ja bardzo lubię ta zapiekankę. Często jem ją gdy chce zjeść coś “lekkiego” bo pomimo tego, że zapełnia ona brzuch to szybko zostaje przez organizm “spalona”:)
Skład (dla 1 osoby):
– 1/2 100 gr saszetki (ugotowanego) ryżu brązowego (można użyć całej saszetki ale wtedy trzeba wziąć 2 sztuki jabłka i większe naczynie żaroodporne:)
– 1 duże jabłko (kwaśne)
– 4 łyżeczki cukru (czubate)
– 2 łyżki wody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki jogurtu greckiego
Wykonanie:
Gotujemy ryż i bierzemy z niego 1/2 saszetki, wrzucamy do małego naczynia żaroodpornego. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na średnie cząstki (około 3 x 3 cm). Wstawiamy mały garnuszek na ogień i wsypujemy tam 3 czubate łyżeczki cukru i dodajemy 2 łyżki wody, czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać bulgocząc i lekko karmelizować, wtedy dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Chwilę odczekujemy i dodajemy jabłko w cząstkach. Przez jakiś czas obsmażamy jabłko w syropie cynamonowym (1-2 min), potem zdejmujemy garnek z gazu i przekładamy cząstki jabłka do naczynia żaroodpornego (na już położony tam ryż) oblewając na koniec pozostałym syropem. Na wierzchu posypujemy łyżeczką cukru i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. Celsjusza piekarnika. Tam zapiekamy jabłko z ryżem na termoobiegu przez 10 minut (cukier na wierzchu się karmelizuje a ryż zapieka się z sokami jabłka z cynamonem i cukrem).
Deser przed jedzeniem polewamy 2 łyżeczkami jogurtu greckiego (jeżeli młoda mama nie może jeść wyrobów z mleka, zapewniam, że bez jogurtu deser smakuje równie znakomicie jak z nim:).
Przepis dodaję do “Akcja zapiekamy- czyli zapiekanki”.
pyszne danie!:)
Prawda, było pyszne… ale pioruńsko słodkie!… chyba powinnam mniej je słodzic;)
Uwielbiam to danie. Jest słodkie a zarazem sycące, ja jeszcze robiłam ryż na mleku z wanilią a na patelni karmelizowałam jabłka w winie i miodzie. Również zniewalające!
Miód tez używam… nie wiem czemu zapomniałam o nim dziś:)
Prosto, zdrowo i smacznie. 🙂 Bardzo lubię takie desery.
Ja też:)
A ja z lenistwa dawno nie robiłam 🙁 Ale dziś zrobiłaś mi smaka 🙂