Zapiekanka Croque- Monsieur… Wyszukana nazwa, proste danie

Przepis na zapiekankę Croque- Monsieur znalazłam w książce Nigelli Lawson “Nigella Ekspresowo”. Ekspresowo- tak właśnie lubię, szczególnie jeżeli chodzi o śniadanie, lunch, przekąskę lub kolację. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że chociaż sama nazwa mogłaby przerazić, tak naprawdę można by nazwać to danie “zapiekane w jajku kanapki z szynką i serem w musztardzie” i to oddawałoby prawie idealnie sposób wykonania.

A skoro wszystkie składniki potrzebne do jej wykonania zazwyczaj znajdują się w domu (a nawet jeśli nie to mały skok do sklepiku w okolicy i już są;) proponuje przepis i gwarantuje pyszny smak. Właściwie, przypominałby on zwyczajne kanapki z szynka i serem gdyby nie fakt ze musztarda z jajkiem nadaje im specyficznego lekko pikantno- kwaskowego smaczku  a zapiekanie pod pierzynka sera sprawia, że staja się czymś “nie- zwyczajnym”. Czymś, czym można by nawet zaskoczyć niespodziewanego gościa…:)

Składniki (na około 4 bardzo syte porcje):

– 12 kromek chleba tostowego z ziarnami

–  6 plastrów szynki

– 6 plastrów sera żółtego i 10 dkg sera żółtego w wiórkach

– 1/4 słoiczka musztardy

– 6 jajek

– 1/2 szklanki mleka pełnotłustego

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Każda kromkę chleba smarujemy po jednej stronie musztardą. Między dwie kromki wkładamy po plastrze sera i szynki, składamy je i przekrawamy po przekątnej. Z opisywanej ilości mamy 12 kanapkowych trójkątów. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleka, soli i pieprzu i roztrzepujemy je. W formie (moja forma była wielkości 28x28x7 cm) układamy kanapeczki w dowolny sposób, zalewamy roztrzepanymi jajkami tak aby każda kanapka miała możliwość łatwo się nim nasączyć. Odczekujemy 30- 60 minut do nasączenia  kanapek. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 st. Celsjusza. Zapiekankę posypujemy serem w wiórkach i wkładamy na 25 minut do nagrzanego piekarnika.

4 odpowiedzi do “Zapiekanka Croque- Monsieur… Wyszukana nazwa, proste danie”

  1. Ewidentnie jakaś modyfikacja-wymysł Nigeli. Klasyczny croque-monsieur to po prostu dwa tosty złożone w kanapkę, przełożone szynką i serem i zapieczone. Wersja croque-madame ma na górze zapieczone jajko 😉 więc w sumie ta zapiekanka powinna się jakoś inaczej nazywać, nawet jeśli może mieć zbliżony smak 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.