Ziemniaczane gratin

Czy jadacie ziemniaki? My prawie w ogóle nie. Od czasu do czasu jednak zdarza mi się jednak zrobić ziemniaki “inaczej”, tak jak te zapiekane z wieloma warzywami… Dlatego choć na co dzień nie goszczą u nas na stole, zawsze mam w domu mały worek ziemniaków (na całe szczęście mają one długi termin przydatności i daję się wykorzystywać  w najmniej oczekiwanych momentach:)

W tym przypadku zainspirowała mnie Laura Calder i jej program “Kuchnia francuska po prostu”, który jakiś czas temu widziałam w tv. Wszystko co przygotowuje Laura podczas tego programu, atmosfera studia, kolory scenografii, menu i sposób jego wykonania, zachęca do sprawienia, żeby takie francuskie “ciepełko kulinarne” poczuć u siebie w domu. Wczoraj chciałam odtworzyć proponowane przez nią “Ziemniaczane gratin”, zamiast czosnku użyłam jednak cebuli w plastrach (nagle okazało się, że czosnek “wyszedł”;)

W ziemniaczanym gratin oprócz smaku fantastyczna jest chrupkość zapieczonych ziemniaków… Polecam! Tak podane ziemniaki, sprawiają, że obiad staje się niezwykły:)

Składniki (na 3-4 osoby):

– 1 kg ziemniaków

– 4 ząbki czosnku ( u mnie 2 czerwone cebule “w zamian”😉

– 150 ml gęstej śmietany

– 150 ml pełnotłustego mleka

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Ziemniaki (i cebule) obieramy i kroimy w 3-4 mm plastry. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dno jedną warstwę ziemniaków, sypiemy szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zalewamy mieszaniną mleka i śmietany. Rozsmarowujemy część startego czosnku (lub kładziemy plastry jednej cebuli), następnie na nie druga warstwę ziemniaków, która zalewamy śmietaną z mlekiem. Oprószamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i rozsmarowujemy starty czosnek (lub kładziemy drugą cebulę;). Rozkładamy w kawałkach masło.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. Celsjusza przez 1-1,5 godziny. Chodzi o to by ziemniaki wchłonęły mleko ze śmietaną i zbrązowiały na wierzchu.

Podajemy gorące,  prosto z piekarnika.

9 odpowiedzi na “Ziemniaczane gratin”

Skomentuj Madame Edith Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.