Przed dłuuugim weekendem majowym chciałam zarazić Was sałatką z mixu sałat, pomidorków koktailowych i fety. Jest lekka, sycąca… i w razie pięknej pogody pasuje też do grillowanego mięsa:)
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli
- 1 opakowanie mixu sałat
- 200 g fety
- 250g pomidorków koktailowych (lub ilość wg. uznania)
- 1 ostra papryczka
- 50g nasiona słonecznika łuskane (lub orzeszki piniowe)
- winegret (1/3 szklanki oliwy w oliwek, 1 wyciśnięta cytryna, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, wymieszać energicznie np. w szczelnie zakręconym słoiczku)
Sposób wykonania:
Rukole i sałaty opłukać woda i odwirować, wyłożyć na duży talerz. Na wierzchu rozłożyć umyte i przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktailowe, porwaną rękami fetę i pokrojoną w małe kawałki ostrą paprykę. Nasiona słonecznika uprażyć delikatnie na średnio rozgrzanej patelni i posypać po wierzchu sałatki. Polać sosem winegret.
Sałatka jest sycąca i zdrowa, orzeźwiająca i niskokaloryczna (stąd również nazwa “lekka”;).