Ten pasztet piekę na święta Wielkanocne co roku od 2 czy 3 lat, od kiedy miałam przyjemność poznać przepis na niego na warsztatach kulinarnych Joli Słomy i Mirka Trymbulaka w ich Atelier Smaku.
Jest wyśmienity i, od czasu kiedy zaczęliśmy na serio myśleć o naszym zdrowiu poprzez zdrowe żywienie, bardzo popularny przy naszym świątecznym stole.
Składniki (za Atelier Smaku):
– 40 dag łuskanego grochu
– 10 dag suszonej żurawiny
– 20 dag brukselki (powiem szczerze że i tym i poprzednim razem z braku brukselki użyłam brokuła, zapewne kalafior tez by się nadał;)
-25 dag marchewki
– 20 dag selera
– 10 dag łuskanego słonecznika
– woda
– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
– 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowy)
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka pieprzu ziołowego
– 1 łyżka mielonego kminku
– 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
3 łyżeczki soli
kaszka kukurydziana do wysypania formy (ja piekę wykładając foremkę papierem do pieczenia)
Foremka:
Masa mieści się do 2 foremek o wymiarach 12 x 26 x 6 cm
Sposób przygotowania:
Groch zalewamy w garneczku wodą o podwójnej objętości grochu. Gotujemy około 20 min do wchłonięcia wody przez groch i pozostawiamy do wystygnięcia.
Warzywa kroimy w drobne kawałki (ja przemieliłam swoje kilka sekund w moim Thermomixie) i podsmażamy na oleju na patelni do zmięknięcia (ok. 20 min), po czym dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwilę z nimi.
Słonecznik prażymy chwilę na patelni po czym polewamy go 1 łyżką sosu sojowego i mieszamy z nim aż nasiona oblepią się nim zanim wyparuje.
W większym garnku miksujemy ugotowany groch, warzywa, reszta sosu sojowego i solą. Mieszamy z nasionami słonecznika i posiekana żurawiną.
Przekładamy do foremek i pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
Polecam pasztet Atelier Smaku bardzo serdecznie . Jest idealny 🙂
Warto eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Skuszę się na tę propozycję.