Sałatka “mango-rukola-feta” (4 składniki)

Sałatkę, którą nazywam “mango-rukola-feta”, pierwszy raz jadłam na niedawnej imprezie u mojej Siostry. Ta podpatrzyła ją imprezując u żony kuzyna (tak u nas wyglądają sałatkowe migracje;)

U mnie sałatka “mango-rukola-feta” pojawiła się na stole po raz pierwszy w czasie wyprawianej pod koniec lipca imprezy urodzinowej. Podsunięty przez Siostrę pomysł, żeby ją zrobić spodobał mi się głównie dlatego, że była nieskomplikowana (składała się z 4 składników), czyli szybka do zrobienia (co u mnie jest w cenie) i bardzo smakowita. Moim Gościom też przypadła do gustu, co mnie cieszyło. Lubię, gdy wychodzą najedzeni i zadowoleni.

Dziśpostanowiłam pokazać tą sałatkę Wam. Spróbujcie, jeśli jeszcze nie jedliście, warto… a potem przekażcie ja dalej… 🙂 

Składniki:

– rukola (100 gr)

– 1 mango (bardzo dojrzałe, miękkie)

– 1 kostka fety

– garść pestek słonecznika

– kilka kropli oliwy z oliwek

– sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Opłukujemy woda rukole i odsączamy.

Mango obieramy ze skórki, miąższ odkrawamy od pestki i rozdrabniamy w dłoniach na mniejsze kawałki.

Pestki dyni prażymy kilka minut na patelni.

Fetę skruszamy w dłoniach na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki układamy po kolei na talerzu do serwowania.

Najpierw rukolę, na nią kawałki mango, później fetę, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Na sam koniec posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.

PS. Dziś świetnie smakowało nam do grillowanego mięsa.

2 odpowiedzi do “Sałatka “mango-rukola-feta” (4 składniki)”

  1. Warunkiem doskonałego smaku jest posiadanie bardzo dojrzałego mango. Sałatka jest super 🙂 Polecam ją wszystkim gorąco :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.