Gdy myślę o tym cieście, myślę o mojej siostrze, absolutnej perfekcjonistce kulinarnej. To ona wytrzasnęła skądś ten przepis i zanim ja wkręciłam się w robienie ciast, dodała do swojej listy “ciast na każdą okazję”:)
A ciasto faktycznie jest dobre. Mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach, wyraźnie wilgotne w smaku (trzeba jednak użyć dokładnie tej blachy o jakiej pisze niżej, bo przy wykorzystaniu większej odczucie wilgoci jest nieco mniejsze, choć ciasto nadal dobre i bardziej ekonomicznie da się podzielić na więcej osób;)
Jest ponadto bardzo proste do wykonania, czyli każdy da sobie z nim radę a po kilku razach daje się zapamiętać i nie trzeba już nigdzie zerkać, jakie potrzebujemy składniki…same korzyści, pychota i oszczędność czasu.
Polecam, zróbcie je w domu a zakochacie się w nim jak my:)
SKŁADNIKI:
Sypkie (do dużej misy i wymieszać):
- 2 szklanki przesianej mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kakao
Mokre (do mniejszej misy i wymieszać):
- 1 szklanka oleju
- 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli
- 1 szklanka zsiadłego mleka (u mnie: 1/2 szkl. mleka+ 1/2 szkl. jogurtu naturalnego;)
Wymieszać składniki suche ze składnikami mokrymi i na koniec dodać..
- 1 szklankę wrzątku (wymieszać:)
Przelewamy masę do formy 24×29 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180ºC.
Na zdjęciach ciasto:
- polane polewą czekoladową (podaje składniki “na oko”: 1/3- 1/2 kostki masła+ cukier (3-4 łyżki)+ 3 łyżki kakao+ 2-3 łyżki wody-> doprowadzamy, mieszając składniki, do wrzenia+ aż się połaczą a cukier rozpuści)
- posypane garścią mieszanki studenckiej zmielonej w młynku do kawy (bo akurat nie miałam nic innego;).
Smacznego:)
Wypróbuję bo nie lubię suchych babek 😛
:)) Super:) też nie lubię suchych, polecam:)
Zrobiłam ciasto i jest pyszne 😊👍polecam
Takie ciasto kojarzy mi się z wakacjami u babci. Ach… kiedy to było. Muszę kiedyś zrobić takie ciasto i zajrzeć do dziadka, powspominać z nim stare czasy.
Od czasu, gdy odkryłam to ciasto kilka tygodni temu, robiłam je już chyba z 5 razy. Wczesniej korzystalam z roznych przepisow na ciasto czekoladowe ale ten przepis jest tak prosty i dzieki temu wspanialy. Dodaje tylko od siebie 🙂 2 starkowane marchewki i olejek cytrynowy oraz rózne bakalie, ktore akurat mam, np orzechy, rodzynki, skórke pomaramczowa, slonecznik. Za kazdym razem wszyscy są zachwyceni! Bardzo dziekuje za ten przepis.
Chyba coś poszło nie tak 😉 ciasto wyszło niedopieczone i nie wyglądało niestety jak na zdjęciu 🙈 więc muszę poćwiczyć z piekarnikiem. Jeżeli zaś chodzi o smak to jest boski! 😍Ciasto zginęło w oka mgnieniu i chyba nikt nie zauważył zakalca. Dzisiaj robię kolejne😁
Upieklam i jest extra
Przepyszne 😍
2 szklanki cukru?!
Potwierdzam, 2 szklanki cukru.
Wspaniałe ciasto! Zazwyczaj redukuje ilość cukru podaną w przepisach…a robiąc to ciasto w ogóle zapomniałam o posłodzeniu i w ostatnim momencie dodalam 2 duże łyżki miodu do wrzątku. Wyszło wilgotne, monco czekoladowe i niesłodkie 😉 Dla nas idealne 🙂
Wspaniałe! Właśnie się zajadamy. Raj dla podniebienia. Wykorzystam ten przepis i zrobię ciasto jogurtowe. DZIĘKUJĘ!
Cieszę się, że przepis się przydał:)
Super przepis, szybkie wykonanie i przede wszystkim ciasto wilgotne. Pycha. Polecam
Cieszę się, że ciasto się udało. U mnie w domu ten słodki przepis jest jednym z częściej robionych, ze względu na szybkość i, przede wszystkim, na smak:)
Ciasto przepyszne, zniknęło w mgnieniu oka😄 dziękuję za wspaniały przepis
Miło mi, że smakowało:)
Czy ciasto przed włożeniem do piekarnika powinno być mega płynne, czy coś poszło nie tak? 🤔
Tak, konsystencja średnio gęstej śmietany, jak na “surowe” ciasto – płynne. 🙂
Czy można zamienić na roślinne mleko?
Szczerze mówiąc, nie próbowałam.
Można zamiast zsiadłego mleka dodać więcej jogurtu?
Tak:)
Mam tylko 1 jajko, czy ciasto wyjdzie?
Tak, przy użyciu połowy pozostałych składników.