Sernik tradycyjny z żurawiną

Długo szukałam takiego przepisu na sernik, który przpominałby nasz rodzinny, jednocześnie był prosty w wykonaniu, a w efekcie pyszny (od kilku dni na półce w lodówce czekał ser). Na wielu blogach kulinarnych podawane są przepisy na różne serniki, czesto jednak brakuje takiego zwykłego, prostego, klasycznego przepisu. Poszukując go, zerknęłam w końcu na stronę, która powinna pewnie być pierwszą, a mianowicie na “Moje Wypieki” (przepis zaczęrpnęłam dokladnie STĄD). Okazało się, że pomimo tego,  że szukałam przepisu w niedzielę z rana, mam w domu wszystkie składniki i nie muszę jechać do sklepu po żaden, niespodziewany.

Po upieczeniu ciasto jest kremowe i delikatne, naprawdę doskonałe. Wpisuję je jako mój numer 1 na liście serników…. i już “widzę go” na moim tegorocznym, bożonarodzeniowym stole. 🙂

Polecam serdecznie.

Składniki:

Ciasto (składniki o temperaturze pokojowej):

(Dozując najlepiej stosowac sie ilościami dokladnie z przepisu)

– 1 kg (przynajmniej dwukrotnie przemielonego) sera białego/twarogu

– 200 g masła

– 250 gr cukru pudru

– 4 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)

– 50 g kaszy manny

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka ekstraktu waniliowego/ lub aromatu waniliowego/ lub aromatu rumowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– bakalie: ja wybrałam 2 garści żurawiny suszonej.

Polewa

– 100 ml kremówki 36%

– 100 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Cukier ucieramy z masłem.

Dodajemy żółtka, aromat , ucieramy. Dodajemy ser i ucieramy ponownie.

Nastepnie dodajemy makę ziemniaczaną, kszkę mannę, proszek do pieczenia. Mieszamy.

Na końcu dodajemy posiekaną w drobniejsze kawałeczki żurawinę i ubite białko z jajek.

Masę przelewamy do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej maką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. Celsjusza przez 60 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i pozwalamy ciastu wystudzic sie w (lekko uchylonym) piekarniku.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy na talerz do serwowania  i ozdabiamy polewą (lekko podgrzewany śmietanę kremówkę w garnuszku na małym gazie i rozpuszczamy w niej pokruszoną czekoladę) i żurawiną w cząstkach.

Smacznego.

31 Replies to “Sernik tradycyjny z żurawiną”

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki i widzę, że nie jestem sam. Założę się, że nie został już nawet kawałek. U nas jest tak samo. Sernik się pojawia i za moment znika. I zawsze jest za mały 🙂

  2. Zawsze do sernika dodajesz kaszy manny? Robie tylko klasyczne serniki, które za każdym razem wychodzą mi inaczej. Nie wiem czy to kwestia twarogu czy czegoś innego. Twój wydaje się mieć taką samą konsystencje jaką lubie.

  3. Moja rodzina uwielbia serniki a w szczególności moje dzieci zajadają się sernikiem na Święta i na pewno spróbuje im upiec ten z żurawiną bo jeszcze nie próbowałam wygląda wyśmienicie 🙂

  4. O ja niezły pomysł. Muszę spróbować. Rzeczywiście dotychczas stosowałem żurawinę do mięs. Od teraz chyba spojrzę na to bardziej słodko. A skąd brać świeżą żurawinę? Bo te co zawsze są w konserwie to nie za bardzo mi odpowiada jako rozwiązanie do ciast.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.