Zielona sałatka (5 składników)

Wiecie jak to jest, gdy smakujecie jakiejś potrawy i zakochujecie się w niej z miejsca? Mnie spotyka to nieczęsto.

Mam takie stałe “miłości”, jak sałatka jarzynowa, szczególnie ta mojej mamy, gdzie wszystkie warzywa nie są wcześniej gotowane a parowane do miękkości. Zachowują wtedy bez uszczerbku swój wspaniały smak (sama staram się robić swoją podobnie:)

Są chwile, gdy próbując potrawy mówię sobie: “Mmmm…dobre!” ale po zakończeniu posiłku planuje tylko odwiedzić to miejsce za jakiś czas, żeby zjeść go ponownie. Tylko i aż tyle.

Bywają jednak momenty, gdy podczas smakowania pierwszego kęsa,  pojawiają się w mojej głowie wszystkie składniki, z których zrobione jest danie. Już w tym momencie wiem, że za chwilę, jeśli nie jeszcze dziś to jutro, sama będę je chciała zrobić. Bo nie wypada nadmiernie łasuchować przy gościnnym stole a ja mam wtedy ochotę rozsmakować się, zjeść większą porcję i w tym momencie zamknąć oczy i uśmiechnąć tylko do siebie…

I tak właśnie stało się kilka dni temu, przy okazji miłej, małej, piątkowej, babskiej “imprezki”. Jedna z koleżanek przyniosła tam zrobioną przez siebie sałatkę a ja się w niej najzwyczajniej… zakochałam… Następnego dnia zrobiłam ją w większej ilości i zaniosłam na następną imprezę. Próbując jej w domu w trakcie dosmaczania uśmiechnęłam się naprawdę szeroko. Ta sałatka będzie od teraz częstym gościem w moim domu.

Polecam ją bardzo, bardzo, bardzo:)

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini (gotowych choć zimnych, nie suszonych, 400g) z nadzieniem np. ricotta ze szpinakiem
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 1 ogórek
  • “dressing”: 2 duże łyżki jogurtu typu greckiego lub majonezu + sól + pieprz

Sposób wykonania:

Pora kroimy w cieniutkie półksiężycowe plasterki, wrzucając do dużej misy rozdrabniamy je w dłoniach, posypujemy sola aby zmiękły/skruszały.

Tortellini kroimy na połówki (nie podgrzewamy ich wcześniej, wykorzystujemy prosto z paczki).

Kukurydzę odsączamy. Ogórka obieramy, wycinamy wodnisty “pestkowy” środek, kroimy w około 3-5mm grubości półksiężyce.

Wszystkie składniki wrzucamy do misy i mieszamy. Sałatkę można spożywać od razu.

Smacznego:)

12 odpowiedzi na “Zielona sałatka (5 składników)”

  1. Super przepis, fajne że dodajesz tak dużo zdjęć, dużo lepiej się wtedy czyta takie posty. Co do sałatki to zrobię ją po świętach. Jestem pewien że będzie pyszna.

Skomentuj Marcin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.